Abatan werkte mee aan eerste van een reeks publicaties over Kuregem

KUREGEM DEEL 1 HISTORISCHE CONTEXT
Auteur: Dirk De Caluwé

Kuregem is een erg boeiende wijk die blijft bekoren, vooral omwille van haar veelzijdigheid. De wijk heeft een ontzettende rijkdom. Geen materiële rijkdomwant op dit vlak scoort Kuregem beslist niet hoogmaar wel met een enorme historische, sociale, culturele en etnische rijkdom.

Deze eerste brochure plaatst Kuregem in zijn historische context. In dit eerste deel ook aandacht voor de verschillende wijkcontracten, enkele opmerkelijke historische gebouwen, de aanwezige musea en het beschermde erfgoed.

'Kuregem deel 1 – Historische context'

is een eerste publicatie over Kuregem uit een reeks die de komende jaren zal verschijnen. Iedere brochure uit de reeks belicht een bepaald aspect van de wijk of zal Kuregem vanuit een andere invalshoek bekijken.

Kuregem is de Anderlechtse wijk, gelegen aan de ‘andere kant van het kanaal’ en grenzend aan de stad Brussel, die in de media heel dikwijls gelijkstaat met ‘slecht nieuws’, een wijk die angst en onveiligheid inboezemt. Sommige media vinden Kuregem zelfs een ‘no go zone’, een wijk die je maar beter links laat liggen.
Dit beeld is volstrekt ten onrechte. Kuregem is een erg boeiende wijk die blijft bekoren, vooral omwille van haar veelzijdigheid. De wijk heeft een onzettende rijkdom. Geen materiële rijkdom – want op dit vlak scoort Kuregem beslist niet hoog – maar wel een enorme historische, sociale, culturele en etnische rijkdom.
Deze eerste brochure plaatst Kuregem in zijn historische context met een ruime aandacht voor de ‘wijkcontracten’, het beleidsinstrument van de laatste jaren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de herwaardering van kwetsbare wijken. Verder passeren in dit eerste deel enkele opmerkelijke historische gebouwen, musea en het beschermde erfgoed de revue.
Onderwerpen die mogelijk aan bod komen in de volgende delen zijn o.a. onderwijs, opleiding, werk, huisvesting, gezondheid, kinderen en jongeren, kunst en cultuur, deportatie en verzet, migratie, interculturaliteit, religies, islam, architectuur, handel, netheid, groen, veiligheid, straatnamen…
Deze publicatie wil meer zijn dan een brochure. Elk deel nodigt uit tot een verkenning van Kuregem: met een kaart en de brochure kan je zelf op stap. Het kan ook in kleine groep met gids. Bij elke brochure hoort een thematische wandeling, een sociale stadsverkenning. Zo wordt Kuregem een ‘must go zone’ waar het motto ‘I love Kureghem’ geldt.

KUREGEM DEEL 1 HISTORISCHE CONTEXT

(48 blz., gekleurde kaft, geïllustreerd met fotos en kaarten)

Een gezamenlijke uitgave van Beeldenstorm, Media Actie Kuregem-Stad (MAKS), Oxfam-Wereldwinkel Heist-Goor – Hulshout, School Zonder Racisme en Tochten van Hoop Brussel.
Met steun van Abatan, Atrium Kuregem, Gemeente Anderlecht, Gillis, huis van de Mens Brussel en Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Bestellen kan via 
dirkdca@gmail.com of op 0484 916 252. Prijs 8,95 euro inclusief verzending.

Je kan deze publicatie ook bekomen aan 5,00 euro op de volgende plaatsen in Anderlecht:
Dienstencentrum
 Cosmos, Dr. De Meersmanstraat 14
KureghemNet,
 Georges Moreaustraat 110
Gemeenschapscentrum
 De Rinck, Dapperheidsplein 7
Nederlandstalige
 bibliotheek, Sint-Guidostraat 97