Paaslam voor de Koninklijke Familie

Naar jaarlijkse traditie schenkt de vzw Handelaars en Ambachtslui van de Wijk rond het slachthuis en de markten van Anderlecht een Paaslam aan de Koninklijke Familie. Met de nakende opening van de FOODMET, onze nieuwe voedingshal bij Abattoir, werd de delegatie dit jaar samengesteld met de betrokken handelaars van de FOODMET (beenhouwers, groenten en fruit handelaars, horeca, urban farm...). Joris Tiebout toonde hen afgelopen dinsdag de weg naar het Paleis langs de Brederodestraat, in hartje Brussel.

Ruim dertig jaar geleden is uit het toenmalige Feestcomité van de Slachthuizen en Markten van Anderlecht een VZW opgericht om de belangen van de wijk Kuregem te verdedigen op socio-economisch gebied. Naar jaarlijkse gewoonte zal een paaslam geschonken worden aan Zijne Majesteiten de Koning en de Koningin, dit in het kader van de viering van het Paasfeest. Deze VZW werd opgericht naar aanleiding van het feit dat tijdens de receptie van 25 maart 1983, bij overhandiging van het paaslam aan wijlen Koning Boudewijn, zijne Majesteit vroeg aan de burgemeester van Anderlecht H. Simonet hoe het gesteld was met de toekomst van de slachthuizen. Dit wou de burgemeester toen enkel onder vier ogen met de Koning bespreken.

De verwondering bij de delegatie was toen zeer groot en al vlug begrepen zij dat de gemeente Anderlecht, stilzwijgend had beslist om de Gemeentelijke Regie van Slachthuizen en Markten te sluiten op het einde van dat jaar.

Nog hetzelfde jaar werd met 160 stichtende aandeelhouders de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht opgericht (nu actief onder de benaming Abattoir nv) en nam zij de activiteiten van de gemeente over en voorkwam het verdwijnen van het slachthuis en de markten in de wijk Kuregem.

Op de foto (van links naar rechts) :

Christine Van Leuven (Distrilam bvba), Steven Beckers (The Lateral Thinking Factory sprl), Khalid Ouahib (Stati sprl), Banck Jean (groenten en fruit), Nancy Hofman (Hofman-Penninck bvba), Niels De Brabander (Amnimeat bvba), Omar El Filali (BAMS sprl), Geert Jaspaert (gevogelte  - kip aan 't spit), Joris Tiebout (Abattoir), Kolonel BEM Georges Roman (Koninklijk Paleis) en M. Alain Verschoore (Protocol Gemeente Anderlecht). De foto's werden gemaakt door de Brusselse fotograaf Bram Penninckx, die deel uitmaakte van de delegatie (www.brampenninckx.be).

Het lam (34 kg levend gewogen) van het ras Zwartbles-Suffolk is bijna 4 maanden oud en gekweekt in West-Vlaanderen door de familie Bucquoye. Het werd geslacht in het slachthuis van Anderlecht en beschikt over het Pastorale-keurmerk. Pastorale is hét keurmerk dat garant staat voor puur en lekker kwaliteitslamsvlees van eigen bodem (www.pastorale.be).