Laatste keer in de oude vleesmarkt

Op zondag 24 mei zal de vleesmarkt bij Abattoir voor de laatste keer in gebruik worden genomen, tenminste toch voor de verkoop van vlees. Op vrijdag 29 mei opent immers de FOODMET haar deuren. Een nieuwe voedingsmarkt met maar liefst 17 nieuwe beenhouwerijen. Het ontstaan van de huidige vleesmarkt gaat al vele jaren terug in de geschiedenis van Abattoir, begin de jaren '80. Voordien werd het vlees buiten onder de overdekte markt verkocht, op tafels.

Schragen met plastiek erover en daarop tonnen vlees. Zo ging het er vroeger aan toe. Ondenkbaar de dag van vandaag, als je ziet aan welke strenge voorwaarden beenhouwerijen nu worden onderworpen. Daarom werd door de nv Slachthuizen en Markten destijds beslist om een gesloten, gekoeld gebouw in te richten, met meer dan 30 standen. Een koeltoog, een kapblok, haken, snijmachines,... En een drukte van jewelste. Dit concept heeft 30 jaar lang veel kooplustigen weten te bekoren.

Maar de toekomst van deze vleeshal is nu ook uitgeteld. Het vlees wordt er nog altijd binnengebracht via dezelfde weg langswaar ook het publiek toegang heeft.

De FOODMET, de nieuwe voedingshal bij Abattoir, die op 29 mei haar deuren voor het publiek opent, zal 17 van de huidige beenhouwers onderdak bieden. In deze prachtige nieuwe installaties zullen onze klanten nog beter kunnen bediend worden. Maar laat ons nog even stilstaan bij deze ene datum: zondag 24 mei, de laatste openingsdag van de huidige vleesmarkt !