Islamitisch offerfeest : 4 & 5 oktober

Op 4 en 5 oktober vindt het offerfeest van de moslimgemeenschap plaats. In tegenstelling tot voorgaande jaren, zal de gemeente Anderlecht dit keer geen tijdelijke slachtplaats voor partikulieren organiseren op onze site. Wij slachten enkel voor onze vaste klanten, grossisten dus, waarmee de maximum capaciteit van de slachtlijn bereikt is. Een geslacht schaap, geit, kalf of rund kan je wel altijd bestellen bij één van onze beenhouwers op de vleesmarkt. Wel tijdig bestellen ! De vleesmarkt is open van vrijdag tot zondag (7u > 14u).

Om alle misverstanden te vermijden, zetten we graag nog even alles op een rijtje : er is dit jaar geen tijdelijke erkende slachtplaats op onze site, zoals de gemeente Anderlecht de voorgaande jaren dit hier georganiseerd heeft. Wie in Anderlecht gedomicilieerd is, kan wel via de gemeente een alternatieve piste bewandelen in het kader van het offerfeest. Klik hier om hierover meer te vernemen (let wel, dit geldt dus alleen voor inwoners van onze gemeente).

Het heeft dus geen zin om met levende dieren naar Abattoir te komen tijdens het weekend van 4 en 5 oktober. De toegang zal geweigerd worden. Enkel voor leveringen van levend vee voor rekening van onze vleesgroothandels wordt uitzondering gemaakt.

Maar bij Abattoir kunt u uiteraard wel altijd terecht voor vers vlees, ook hallal geslacht. Wil je liever een geslacht schaap of rund bestellen? Kom dan zeker even naar onze vleesmarkt. U vindt er tientallen beenhouwers en vleesgroothandels. Verschillende onder hen kunnen u allicht een karkas leveren de dag van het offerfeest. Wel is een reservatie op voorhand nodig hiervoor. Deze bestelling dien je zelf rechtstreeks bij de beenhouwers te doen.

We wensen de moslimgemeenschap alvast een fijn feest toe.

En tot slot willen we ook nog iedereen verwittigen dat de gemeente- en politiediensten zullen toezien op het illegaal achterlaten van slachtafval tijdens het weekend van het offerfeest. Een verwittigd man is er twee waard !!!

 

Het Offerfeest, een woordje uitleg

Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap. Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.