Het Paaslam: een traditie wordt in ere gehouden

Aanstaande maandag 11 april 2011, omstreeks 11 uur, wordt een delegatie van de V.Z.W. HANDELAARS EN AMBACHTSLUI VAN DE WIJK ROND HET SLACHTHUIS EN DE MARKTEN VAN ANDERLECHT op het Koninklijk Paleis ontvangen.

Delegatie paaslamDe delegatie wordt begeleid door Mevrouw Monique Cassart-Simon, Schepen van de Burgelijke Stand en Openbare Reiniging van de gemeente Anderlecht, en de Heer Joris Tiebout, secretaris van de V.Z.W.(niet op de foto). Naar jaarlijkse gewoonte zal aan de Koning en de Koningin een paaslam geschonken worden, dit in het kader van de viering van het Paasfeest.
De vereniging van handelaars houdt eraan om de schenking van het Paaslam in stand te houden, uit respect voor de Koninklijke Familie en uit respect voor de traditie. Maar ook om blijvend aandacht te vragen voor de wijk Kuregem. Het lam -van Texels-Swifters ras- werd geboren op 31 december 2010 in Lo-Reninge. De heer Eddy Bucquoye, vleesgroothandelaar gespecialiseerd in lamsvlees, besliste aan de feestdis dat het lam zou worden voorbehouden aan de Koninklijke Familie. Het lam van ondertussen 17,5 kilogram, wordt gegarnierd door de Heer Marc Landuyt, Voorzitter van de Vlaamse Koninklijke Beenhouwersbond van België.
Het is 28 jaar geleden, naar aanleiding van een bezoek aan het Koninklijk Paleis, dat de naamloze vennootschap Abatan werd opgericht, dit met kapitaal van handelaars uit de wijk Kuregem. Wijlen Koning Boudewijn was bezorgd om het behoud van de activiteiten op de site. Bij de overhandiging van het paaslam wordt dit laatste jaarlijks in herinnering gebracht.

Info: vzw Handelaars en Ambachtslui van de Wijk Rond het Slachthuis van Anderlecht.
Tel.: 02 521 54 19 - Fax: 02 522 42 37