Choesels, een boek met ballen

Tussen de tweede helft van de 19de eeuw en de tweede wereldoorlog waren choesels het Brussels streekgerecht bij uitstek. Destijds stond de beruchte stoofschotel met orgaanvlees en lambiekbier vooral op donderdagavond in tal van kroegen en restaurants op het menu. Het gerecht werd zelfs verheerlijkt door Herman Teirlinck en Karel Van de Woestijne. Escoffier, de wereldberoemde Franse kok, vermeldde het zelfs in 'Le Guide Culinaire'. Nu zijn choesels evenwel een culinaire curiositeit.

Over bijna geen enkel gerecht hing zo'n sluier van geheimzinnigheid en werden zoveel tegenstrijdige verhalen verteld. Nu, bijna 100 jaar later, blijft het nog steeds een raadsel. De auteurs Danny Crauwels, Ghislaine Steps en Jo Van Caenegem zijn op zoek gegaan naar de waarheden en vertelsels over de choesels. Hun boek 'Choesels, een boek met ballen' werd op 8 november door Bruno De Lille, VGC collegelid voor cultuur, jeugd, sport en de erfgoedcel Brussel voorgesteld aan de pers tijdens de Boeremet. Vanaf dan is het te koop tegen de democratische prijs van € 10 bij de erfgoedcel.

Bestellen kan via: bestelling@erfgoedcelbrussel.be of op nummer 02 563 05 92