Opgeruimd staat netjes!

Op vrijdag 19 april vond de tweede editie van de ‘Dag van de Properheid’ plaats bij Abattoir. Dit initiatief gaat uit van de gemeente Anderlecht, Dienst Publieke Properheid, onder leiding van schepen Elke Roex en onze firma. Het was een meer dan geslaagde editie, die voor herhaling vatbaar is.

Vooral de bijna 80 leerlingen van Anderlechtse scholen zorgden voor het ‘orgelpunt’.

De vzw Green organiseerde workshops voor de scholieren. Op een waanzinnig boeiende manier kregen ze een introductie over de levenscyclus van afval, van producent tot de vervuiler,  alsook over het recycleren van afval. Door demo’s en interactieve gesprekken werd het debat levendig gevoerd en aan de praktijk getoetst. Op onze markten konden de kinderen inkopen doen en terwijl bezoekers én marktkramers sensibiliseren voor dit maatschappelijk probleem.

Aansluitend vonden kookateliers plaats waarbij de kinderen – onder begeleiding van professionele koks van het sociaal restaurant Cosmos – met hun aangekochte ingrediënten aan de slag gingen.  Ondertussen werden door de gemeentediensten ook anti-graffiti ateliers georganiseerd. Grafitti verwijderen is een hele klus en dat konden de kids op deze wijze ook eens aan den lijve ondervinden!

Als afsluiter was er nog de inzamelactie van gebruikte batterijen. In samenwerking met Bebat werd een actie op poten gezet om zoveel mogelijk batterijen in te zamelen. De winnaars werden beloond met filmtickets. Een actie waaraan de kinderen vol entoesiasme hebben meegewerkt. Jong geleerd is oud gedaan! De volgende kinderen, allemaal woonachtig in Anderlecht, wonnen een filmticket : Maram Berkaoui, Yaya Diallo, Adria Bati, Hicham Ranhabesse, Esmeralda Angelova, Handoai Roubbai, Mohamed All Ban Baoudi, Nadir El Filali, Bah Mahi en Lina Boubass.

En terwijl dit alles rustig zijn gangetje ging, heeft de gemeente samen met Brussel Net rond de site en in de wijk een immense opruimactie doorgevoerd. Zo lag de buurt er helemaal netjes bij!  Voor herhaling vatbaar wat ons betreft. 

(tekst en foto's : Mohamed Ibrir)